Sommerjobb hos Electronic Arts Software


 

Vi er Sondre Flovik (25, venstre bilde) og Christian Fredrik Thorne (25, høyre bilde), to studenter på masterstudiet i informasjonssystemer ved UiA. I sommer hadde vi en litt spesiell sommerjobb, og ønsker å dele litt om hvordan det var, men først kan vi fortelle litt om oss selv.

Sondre Flovik: Jeg kommer opprinnelig fra Romsdal, og begynner nå på mitt fjerde år her i Kristiansand. Jeg fullførte i vår en bachelorgrad i IT- og Informasjonssystemer, og har nå fortsatt løpet inn på masterstudiet i Informasjonssystemer. Ved siden at studiene har jeg vært aktiv i Systematicus som utvalg og aktivt medlem, og har blant annet også etablert studentbedrift i sammenheng med bachelorprosjektet, og jobber nå for tiden med et prosjekt med blockchain-teknologi under UiA Nyskaping ved siden av studiet. Jeg har hatt tre fine år både i byen og med studiet, og er veldig glad for at jeg valgte dette studiet, spesielt når jeg ser hvilke muligheter som har åpnet seg.

Christian Fredrik Thorne: Jeg er oppvokst i Asker og stortrives på UiA som student. Jeg har akkurat fullført bachelorløpet i IT- og informasjonssystemer og har valgt å fortsette på master i informasjonssystemer. Gjennom bacheloren har jeg fått mulighet til praksisplass hos Fylkesmannen i Aust- og Vest-Agder, samtidig som jeg har jobbet deltid i Datasecure AS. Det har vært tre innholdsrike år på UiA og jeg er utrolig fornøyd med studievalget, kompetansen og mulighetene jeg har fått med tanke på valg av studie.

Jobb hos Electronic Arts Software

I sommer har vi vært så heldige at vi var i Spania, nærmere bestemt Madrid, og jobbet for Electronic Arts. Jobben går under såkalt QA (EN: Quality Assurance, kvalitetssikring), hvor vi jobbet med det nye FIFA 18 som lanseres i slutten av september 2017. Under QA jobbet vi med det som kalles “localization testing”, som gikk ut på å kvalitetssikre produktet for norsk for at det skal møte lovlige og kulturelle krav og retningslinjer som er unike for Norge. På dette prosjektet jobbet vi i et team på totalt fire nordmenn.

Bakgrunn og søknadsprosessen

Sondre: Det hele startet ved at jeg kom over jobben på kompetansetorget til UiA på våren i 2016. Jeg synes det hørtes interessant ut, skrev en søknad, og håpte på det beste.

Etter jeg hadde søkt på sommerjobben, fikk jeg en e-post fra EAs rekrutteringsansvarlig som ba meg om å ta en to-tre timers lang skriftlig test. Jeg fikk tilbakemelding dagen etter, og noen dager senere endte prosessen med et timelangt telefonintervju. Jeg fikk beskjed om at jeg var ønsket med videre, men takket nei for å fortsette med studiet for å fullføre bachelorgraden. I februar i 2017 fikk jeg en epost med prosjektdatoer, og valgte å reise ned for å jobbe med FIFA 18. Og videre refererte jeg Christian Fredrik, som gikk gjennom en tilsvarende søknadsprosess som jeg gjorde mitt første år.

Christian Fredrik: Jeg fikk først høre om denne jobben gjennom kompetansetorget til UiA, men grunnet sommerjobb i Datasecure ble det ikke aktuelt å søke for min del. Etter å ha hørt om opplevelsen til Sondre gjennom hans første sommer i EA ble det fort noe som vekket min interesse, selv om jeg måtte gjennom en omfattende søknadsprosess og bevege meg litt ut av komfortsonen ved å flytte til Madrid på veldig kort varsel angrer jeg ikke et sekund på valget mitt.

Våre arbeidsoppgaver

Litt mer konkret så jobbet vi mot en tekstdatabase hvor vi kunne endre norske oversettelser som enten ble kuttet grunnet lengdeforskjeller (eksempelvis korte engelske ord som er lange på norsk), endre uttrykk som ikke er en del av vanlig fotballterminologi, eller oversettelser som ikke var optimalt oversatt for målgruppen til produktet. En av årsakene, i tillegg til utfordringen med lengde og “ÆØÅ” problemer, til at denne testingen er viktig er at oversettere ikke får noen kontekst for det de oversetter, som gjør at mange oversettelser kan, etter ordboken, være korrekt, men i konteksten er helt feil. Et eksempel på slik kan være at den engelske forkortelsen for “number”, “No.”, ble oversatt til “Nei.”, på norsk.
I tillegg til dette kontrollerte vi og tilpasset tidsberegninger for undertekster, slik at undertekstene var synkroniserte med det som trigger de.

Forskjellige krav
I tillegg så har jo Norge visse kulturelle betingelser som ikke alle andre språk trenger å ta hensyn til, som for eksempel forbud mot reklame av alkohol og gambling. Dette førte til at vi var ansvarlige for å kontrollere drakter og stadioner inne i spillet ved å starte og spille FIFA på norsk for å sjekke at det ikke var logoer eller referanser til alkohol eller gambling med denne språkinnstillingen.

Utover det vi rettet selv, sendte vi inn rapporter for “bugs” (programvarefeil), og videre å rapportere bekymringer ved andre aspekter av spillet, for eksempel globale problemer som påvirket alle språk.

Arbeidsprosessen
Hovedsakelig fikk vi hver morgen en agenda for dagen med hva vi skulle fokusere på og eventuelle særs kritiske oppgaver som måtte gjøres. Noen ganger fikk vi tilsendt deadlines i løpet av arbeidsdagen som kunne bli en stressende faktor med tanke på at de daglige gjøremålene var nokså innholdsrike, så her gjaldt det å holde tunga rett i munnen.
På slutten av hver dag ble våre rapporter sendt inn til utvikleravdelingen, som fortløpende rettet våre feil samtidig som de jobbet med å videreutvikle produktet. Flere ganger per uke, av og til daglig, fikk vi tilsendt nye “builds” (spillversjoner), og tok for oss eventuell regresjonstesting på feil som studioet hadde markert som fikset. Om de var fikset så ble rapportene lukket, om de ikke var fikset ble de sendt tilbake til utviklerne.

Relevans

I tillegg til at vi trivdes med både jobben og lokasjonen (en sommer i Spania er absolutt ikke å forakte), bærer det også en viss relevans for studieretningen vår. Selv om vi ikke nødvendigvis blir testere, så er det lærerikt å se hvordan prosesser fungerer i en så stor og anerkjent organisasjon. En organisasjon med over 8.500 ansatte og en omsetning på rundt 34 milliarder norske kroner i 2016.

Man kan lese mange artikler og være på mange forelesninger, men når man får litt erfaring på “gulvet” som dette, gjør det at man lettere kan sette seg inn i hvordan det hele faktisk utarter seg i arbeidslivet. I tillegg er det både gøy og lærerikt at vi fikk litt innsikt i hvordan utviklingen av så omfattende programvare foregår.

Arbeidskultur og miljø

Arbeidsmiljøet er veldig uformelt (vi var regelmessig takknemlige for at vi slapp formelt jobbantrekk i godt over 40 varmegrader), og hierarkiet virker veldig flatt på kontoret. Man får ikke inntrykk av at sjefen din er sjefen din, men heller en ansatt som har et annet ansvarsområde, og noen du kan sosialisere med både på jobb og etter jobb.

Vi har ikke vært på utveksling i løpet av studenttilværelsen enda, men vi ser for oss at det har noen likhetstrekk med hvordan vi opplevde denne jobben. Det kommer godt over 100 ansatte inn på sommeren, de fleste unge, fra hele verden som ikke kjenner hverandre, og man blir veldig godt kjent på veldig kort tid, alle er i samme situasjon og ønsker å skaffe seg et nettverk. Man jobber sammen og man arrangerer ting sammen på fritiden, og man føler seg raskt hjemme og godt ivaretatt av mange hyggelige mennesker.

3 FIFA 18, hele teamet

4 Nordic teamet

I tillegg til det vi fant på privat, arrangerte også bedriften noen sammenkomster med mat og drikke (åpen bar, blant annet) for å styrke samholdet vårt, noe som fungerte bra.

5 Sosialt arrangement fra EA

Livet i Madrid

I tillegg til jobben var det å bo i Madrid en opplevelse vi sent kommer til å glemme. Det er en stor by med mye kultur og attraksjoner som man kan oppleve enten etter jobb eller i helgene, blant annet “Temple of Debod” som ble donert fra Egypt til Spania på 60-tallet, fraktet stein for stein, og gjenoppbygd i en av Madrids mange parker.

6 Temple of Debod

Det er i tillegg en stor del lokale festivaler rundt i byens gater på forskjellige datoer, og det var alltid noe gøy å oppleve når man tok en tur rundt i byen. For eksempel var det en vannfestival hvor store byområder ble til en enorm vannkrig den siste dagen av feiringen, som ble avsluttet med å se solnedgangen og fyrverkeri midnatt i parken Cerro del Tío Pío, med 360-graders utsikt utover Madrid.

7 Cerro Del Tio Pio

Ønsket tilbake

Når prosjektet nærmet seg slutten hadde vi individuelle gjennomgangsmøter med vår “team leader” som skulle gi oss tilbakemelding på hvordan vi hadde utført arbeidsoppgaver og eventuelle kritikkverdige punkter. Vi fikk begge gode tilbakemeldinger om jobben vi hadde utført, og fikk beskjed om at vi begge kommer til å få tilsendt prosjektdatoer og jobbtilbud i februar/mars 2018 om vi skulle ønske å komme tilbake.

En opplevelse for livet

Denne sommeren har vært innholdsrik, og er nok en opplevelse vi kommer til å huske resten av livet. Vi har begge blitt kjent med mange flotte mennesker og har lært mye om hvordan det er å jobbe i en stor organisasjon. Vi kunne skrevet veldig mye mer om både jobben, byen og opplevelsene våre, men vi får forsøke å begrense oss litt til det mest essensielle.
Det anbefales på det sterkeste å søke om du har lyst til å få litt internasjonal erfaring. Det er viktig er at du er sosial, har gode språkkunnskaper, og har en interesse for enten spill eller programvare generelt, det er ikke noen formelle krav om forhåndskunnskaper eller en spesiell studieretning.